Villanyszerelés házilag otthon, biztonságosan

Mik azok a feladatok, amelyeknél a villanyszerelés házilag is megoldható? Összefoglaltuk, hogy mikor nem szükséges szakember segítségét kérni és, hogy mire kell fokozottan odafigyelni.

Villanyszerelés házilag: az első a biztonság!

Sosem javasoljuk, hogy a villanyszerelést bárki maga végezze, hiszen talán a ház körüli teendők közül ez a szakma hordozza magában a legnagyobb balesetveszélyt. Mégis van egy-két rutinfeladat, amelyekhez nem kell azonnal szerelőt hívni.

Ezek az alapfeladatok egyáltalán nem nehezek. A villanyszerelési munkafolyamatok nehézségét ugyanis elsősorban a villamos energia veszélyei és a szereléshez szükséges speciális szerszámok befolyásolják.

De mindenek előtt a legfontosabb a biztonság!

Minden villanyszerelési munka előtt gondoskodni kell a villamos hálózatról történő lekapcsolásról!

Kapcsoljuk le az érintett áramkört vagy a főkapcsolót, ha nem tudjuk éppen melyik áramkörhöz tartozik a szerelés, amit szeretnénk kivitelezni.

Mindig érdemes egyfajta biztonsági protokollt követni a szerelés során, hiszen szakemberként tudjuk mit csinálunk, de azt viszont nem tudjuk, hogy előttünk ki dolgozott a hálózattal. Tehát miután az áramtalanításról meggyőződtünk, a következőkre is figyeljünk:

 • Ha lekapcsoltuk a főkapcsolót vagy a szükséges biztosítékot, figyelmeztessük az ott tartózkodókat, hogy véletlenül se kapcsolják vissza, amíg folyik a munka.
 • Biztosítsuk a zavartalan munkavégzés helyszínét, tegyük el az útból a dolgokat, stb.
 • Kisgyermekek elől zárjuk el a területet.
 • Minden szerelési, használati és karbantartási útmutatót figyelmesen olvassunk el.
 • A szereléshez indikátor csavarhúzót használjunk vagy fázisceruzát.
 • Ne dolgozzunk víz közelében!
 • Ne szereljünk egyedül! Kérjünk meg valakit, hogy legyen mellettünk vagy a közelben, így ha bármi baleset történne, segíteni tud (esetleg segítséget hívni).

Kiemelten fontos a megfelelő védőruházat is a villanyszerelés során:

 • Mindig munkavégzésre alkalmas cipőben dolgozzunk (a papucsokat messze kerüljük!). A cipő legyen fémmentes és csúszásbiztos!
 • Mindig viseljünk védőkesztyűt az elektromos feszültség ellen!

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Személyi sérülés esetén annak súlyossága esetén azonnal hívjunk mentőt! Ez kiemelten igaz áramütés esetén!

Ha elektromos tűz ütne ki a lakásban, tilos a víz használata az oltáshoz! Elektromos tűz oltására szén-dioxiddal oltó készüléket kell körültekintően használni!

Villanyszerelés otthon

Sajnos nagyon kevés olyan munkafolyamat van, amit bátran javaslunk elvégezni. Ezek közé a következők tartozhatnak:

 • kiégett villanykörte, izzó cseréje,
 • forrasztásmentes LED szalag bekötése,
 • hálózati csatlakozóval ellátott készülékek beüzemelése, például egy televízió felszerelése a falra, stb.
Villanyszerelés otthon
Az otthoni villanyszerelés többnyire kimerül a kiégett izzók kicserélésében, illetve a hálózati csatlakozóval ellátott készülékek beüzemelésében. Laikusként semmiképp se fogjunk ennél komplexebb szerelésbe.

Az imént bemutatott biztonsági protokoll mindenkori betartásával lehet biztosítani, hogy a házilag történő villanyszerelés ne okozzon problémát. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, esetleg nincsenek megfelelő szerszámaink, ne fogjunk munkába, hívjunk szakembert! Ez kiemeltképp igaz az engedélyköteles munkafolyamatokra.