⚡ Csabavill

Mi a rövidzárlat és miért lehet veszélyes?

A rövidzárlat (zárlat) két vagy több különböző feszültségen lévő vezető érintkezése (kis ellenálláson).

Rövidzárlat fogalma

A rövidzárlat két (vagy több) különböző feszültségen lévő vezető érintkezése igen alacsony ellenálláson. A zárlat következtében az áramszolgáltatás megszakad, mert az automata biztosíték szétkapcsol.

Rövidzárlat jelentése

A rövidzárlat egy elektromos jelenség. Zárlati áram indul meg az alacsony átmeneti ellenállás miatt, ami a normális üzemi áramfelvételnél nagyságrendekkel nagyobb. Túláram miatt az érzékeny áramkörök meghibásodhatnak: a vezetők túlmelegednek, a szigetelésük sérül (megolvad) a keletkező hőtől, ezért a vezetékek közelében lévő gyúlékony anyagok kigyulladhatnak.

A rövidzárlat okozta károsodások elkerülésének érdekében (túláramvédelmi) biztosítóberendezéseket szükséges építeni az áramkörökbe. A védelemről nagyfeszültségű olvadóbiztosítékok, kisfeszültségű olvadóbiztosítékok vagy kismegszakítók gondoskodnak.

Az áthúzás a rövidzárlat egy másik fajtája, amely nagyfeszültségnél jön létre. Ebben az esetben a vezetékek nem érintkeznek közvetlenül, mivel a levegő nedvességtartalma is elektromos vezetőnek számít, így akkor is rövidzárlat lép fel.

A rövidzárlat nem játék, igen súlyos következménye is lehet, például a lakástűz.

A rövidzárlat a természetben is megfigyelhető jelenség: nagyfeszültségű rövidzárlat például a villám is.

A weboldal sütiket gyűjt. Miért?