⚡ Csabavill

Éjszakai áram, azaz a vezérelt mérő

Az éjszakai áram (avagy a vezérelt mérő) fogalmát tapasztalataink alapján kevesen ismerik, pedig egy igen jó lehetőséget jelenthet a takarékosságra. Azonban fontos ismerni az ideális körülményeket.

Mi az éjszakai áram?

A vezérelt mérő (köznyelvben ez az éjszakai áram) egy olyan tarifiálási megoldás, amellyel jóval kedvezőbb áron üzemeltethetők azok az elektromos berendezések, háztartási gépek stb., amelyek nem igénylik a folyamatos áramelletást.

Éjszakai bojler mikor kapcsol be?
A legjobb példa az éjszakai bojler

A legtipikusabb példa erre a célra bojler, a hőtároló kályha vagy éppenséggel az infrapanel.

A vezérelt mérő arra szolgál, hogy a használt eszközök számára csak meghatározott ideig biztosít a szolgáltató energiaellátást, mivel azoknak nincs szükségük egész nap elektromos áramra. Ez a megoldás viszont az általános díjszabáshoz képest jóval kedvezőbb tarifával vehető igénybe.

Az éjszakai áram eredetileg az áramfogyasztás kiegyensúlyozását szolgálta. Az erőművek termelését nem lehet igény szerint leállítani, szüneteltetni vagy újraindítani. Értelemszerűen az áramfogyasztás éjszaka a legalacsonyabb, ezért vezették be az éjszakai áramot a csúcsidőszak és a völgyidőszak kiegyensúlyozására.

Korábban az éjszakai áramot a szó szerinti jelentésében kellett érteni. Ez megközelítőleg az este 10 órától reggel 6 óráig tartó időszakot jelentette.

Éjszakai áram bekötése

A vezérelt mérő beszereléséhez nem kell mást tenni, mint egy külön mérőműszert beszereltetni, ami egy jelet érzékelve működésbe lép, így olcsóbb áramot küldve a rákötött berendezésekre. Csak állandóra (fixre) bekötött és szakaszosan üzemeltethető készülékeket szabad éjszakai áramról működtetni.

Ha érdekel az éjszakai áram lehetősége, érdemes a szolgáltatónál jelezni az igényt. Ezt megelőzően azonban érdemes egyeztetni a pontos részletekről egy szakemberrel.

A procedúra jellemzően azzal indul, hogy egy regisztrált villanyszerelő felméri a helyszínt és a lehetőségeket, szükség esetén pedig elvégez bizonyos teendőket az előkészítés érdekében. A szolgáltató ezután jellemzően ajánlatot küld, melynek költségeit meg kell téríteni, ezután a szakember elvégzi a telepítést és minden egyéb szükséges munkálatot.

Szakmailag akkor javasoljuk az éjszakai áram bevezetését, ha ügyfelünk háztartásában olyan fixen csatlakoztatott berendezések találhatók, amelyek nem igénylik a folyamatos áramellátást.

A weboldal sütiket gyűjt. Miért?