Generálkivitelező

Egy családi ház építése vagy egy lakás felújítása mindig óriási öröm, de a rengeteg teendő miatt sokszor hatalmas teher is a vállunkra nehezedik. Tapasztalatink alapján sok ügyfelünk megjárja ezt az utat. Megfelelő szaktudás és rengeteg szabadidő nélkül nem szabad egyedül belevágni egy ekkora munkába!

Sokan a spórolás céljából vagy puszta szerelemből saját maguknak szeretnék megtervezni és levezényelni a felújítás minden lépését. Ennek a nyilvánvaló előnyök mellett sajnos számos hátránya is van, hiszen számos olyan problémával, sokrétű feladattal fogunk találkozni, amivel azelőtt még soha. Ez pedig laikusként sok fejtörést fog okozni. Nem beszélve a végtelennek tűnő időről.

Tehát megértjük, ha nagy dilemma eldönteni, hogy az egyéni vállalkozókat, mesterembereket magunk keressük fel vagy esetleg kérjük egy generálkivitelező segítségét?

Mindig azt szoktuk javasolni, hogy csak olyan szakembereket válasszunk otthonunk felújítására, akik számos kecsegtető referenciával rendelkeznek, ezért teljes mértékben megbízhatunk bennük.

Így nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

A generálkivitelező feladata

Az építőiparban a generálkivitelezés fogalma sokak számára még ismeretlen lehet.

A generálkivitelező összehangolja az egyes vállalkozók, szakemberek munkafolyamatát, hogy határidőre minden a lehető legjobb minőségben elkészüljön, hogy kulcsrakészen adhassa át az ingatlant a tulajdonosának.

A fentiekben meghatározott módon az igények felméréstől indul, majd az engedélyek, a tervrajzok elkészíttetésén, valamint az épület tényleges felépítésén, illetve minőségellenőrzésén át a kulcs átadásáig tart.

Egy generálkivitelező feladatköre rendkívül széles. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen általában minden ügyintézést (a telefonálgatásoktól, emailezgetésektől kezdve az árajánlatok bekéréséig) átvállal a megrendelőtől.

A generálkivitelező tehát egyszemélyben nagyon sok feladatot lát el azért, hogy az ügyfél igényeit a lehető leginkább kielégítse.

A generálkivitelezés tehát ezt a rengeteg folyamatot tömöríti annak érdekében, hogy a megrendelő csak elmondja az igényeit, majd pár hónap múlva a család, a munka, a barátok vagy a hobbik háttérbe szorítása nélkül átvehesse leendő otthonának a kulcsát. A munkafolyamatok koordinálása és összehangolása a kivitelező központi feladata lesz,

A generálkivitelezés során a munkára jótállást vállalnak és minden elvégzett munkát, beépített anyagot számlával támasztanak alá.

A generálkivitelezés menete

A generálkivitelezés során A-tól Z-ig bármilyen munkafolyamatban tudunk segíteni. Nézzük meg, hogy milyen folyamatok vannak egy házépítés vagy felújítás során.

A generálkivitelező munkája az ügyfél igényeinek felmérésével kezdődik. Az igények és kívánságok megismerése után következik a megfelelő szakemberek megtalálása, majd az alapanyag beszerzése. Fontos, hogy minden alapanyag és eszköz a kellő időben rendelkezésre álljon, így ne essen ki értékes munkaóra. A generálkivitelező egyik legfontosabb feladata, hogy az összes munkafolyamat összhangban legyen egymással. Ez röviden annyit jelent, hogy a szakemberek ne várjanak egymásra.

Tapasztalataink alapján igény van arra, hogy a generálkivitelezés valóban mindent magába foglaljon. Így a kőműves munkát, a burkolást, festést, parkettázást, villanyszerelést, víz-gáz-fűtés szerelést, de a kültéri munkálatok is.

Belső munkák

A belső munkálatok családi házak és lakások esetében is általában megegyeznek. A belső munkafolyamatok teszik ki a feladatok nagy részét. Itt kell a legtöbb szakembert koordinálni, hogy a minőséget garantálni tudjuk.

Generál kivitelező
Belső munkálatok

A belső munkák alatt a következőkre érdemes gondolni:

 • kőműves munkák: bontás, falazás, vakolás, aljzat kiegyenlítés,
 • burkoló munkák: hideg és melegburkolás,
 • festés: glettelés, festés, gipszkartonozás
 • nyílászárók beépítése
 • riasztó, kamera, biztonsági rendszerek
 • villanyszerelés
 • gépészet: víz-gáz-fűtés szerelés.

Külső munkák

A külső munkálatok nagy része jellemzően csak a családi házak esetében jelenik meg. Természetesen lakásoknak is lehetnek külső részei, például erkélyek, ahol különböző feladatokat el lehet végezni.

Generálkivitelezés Budapest
Generálkivitelezést Budapest vonzáskörzetében is vállalunk

A külső munkálatok közé tartozik:

 • földmunka, ásás, alapozás, betonozás,
 • kertépítést
 • térburkolás, térkövezés,
 • hőszigetelés, homlokzati színezés
 • tetőfedés,
 • csatornázás, egyéb bádogos munkák.

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent a generálkivitelezés?

A generálkivitelezés során különféle alvállalkozók összehangolásával történik a munkavégzés, ami a „generál” szóból eredeztethető.

Ki a generálkivitelező?

A generálkivitelező felel a felújítás minden mozzanatáért A-tól Z-ig, általában a tulajdonos helyett. Így vesz le rengeteg ügyintézést és terhet az ügyfél válláról.

Mennyibe kerül a generálkivitelezés?

A generálkivitelezésért általában a teljes felújítás vagy építési költség bizonyos százalékát szokták felszámítani. Ez lehet néhány százalék, de akár 10% is. Ezügyben az adott vállalkozóval érdemes egyeztetni.