Napjainkban egyre jobban terjednek az elektromos tűzhelyek, azaz a villanytűzhelyek, így egyáltalán nem meglepő, hogy a modern konyhák egyik legfontosabb háztartási nagygépévé váltak. A gáztűzhelyeket fokozatosan váltják fel a sokkal modernebb, esztétikusabb, jobban kezelhető villanytűzhelyek.

A villanytűzhelyek lehetnek egybeépített, szabadonálló gépek, de manapság már sokkal népszerűbbek a konyhapultba beépíthető modellek. Ebben az esetben a főzőlap és a sütő rész külön-külön kerül beépítésre.

Villanytűzhely fajtái

A főzőlapok közül megkülönböztetünk hagyományos üvegkerámia lapokat, vagy az egyre szélesebb körben elterjedő üvegkerámia indukciós főzőlapokat. De nézzük meg honnan fejlődött ez a technológia.

Vasmagos főzőlap

A vasmagos főzőlap a legelavultabb technológia mindközül: hátránya, hogy sok energiát fogyaszt, magas a hőveszteség, ezért egyáltalán nem gazdaságos az üzemeltetetése. A mindennapos főzés esetén sokkal takarékosabb egy modernebb főzőlap választása, amely kérdés nélkül megéri a felárat és igen rövid idő alatt megtéríti.

Kerámia főzőlap

A kerámia főzőlap egy fokkal takarékosabb, mint a vasmagos elődje. A beépített fűtőszál segítségével felfelé sugározza a hőt, így már nincs oldalirányú veszteség a használata közben. A hagyományos üvegkerámia főzőlapok esetében egy huzalellenállás melegíti az üveglapot, ami pedig az edénynek adja át a hőt. A folyamaton keresztül végső soron pedig felmelegedik az étel is.

Indukciós főzőlap

Az indukciós főzőlap a jelenlegi legmodernebb és leggazdaságosabb technológia mindközül. Az indukciós tűzhely lényegi előnye a többi tűzhelytípushoz képest az, hogy a villamosenergia által termelt hő közvetlenül a tűzhelyre tett edényben keletkezik, nem pedig a tűzhelyben, ami aztán átadja ezt a hőt az edénynek.

Az indukciós főzőlap technológiája azért gazdaságosabb elődeinél, mert egy réz tekercs (elektromágnes) található benne, amire váltakozó áramot kapcsolnak. Így egy elektromos mező jön létre, ami a fölé helyezett edényben hőt gerjeszt.

Villanytűzhely bekötése

Fontos, hogy a villanytűzhely bekötését villanyszerelő szakember végezze el, hiszen csak így biztosítható a gyártó garancia / jótállás.

A villanytűzhely bekötése a gép gyártója által előírt módon kell történjen, amelyet kizárólag szakember végezhet. A nagyteljesítményű gépeket fixen a hálózatba kell bekötni, hiszen nem dugvillával szerelik, így egyszerűen nem tudjuk bedugni a konnektorba.