⚡ Csabavill

Négyzetméter kalkulátor

A négyzetméter az 1 méter oldalhosszúságú négyzet területe, melynek kiszámítása rendkívül egyszerű. Csak a terület szélességét és hosszúságát kell ismernünk.


A kalkulációhoz csak írjuk be az általunk mért szélességet és hosszúságot méterben, majd nyomjuk meg az enter billentyűt vagy kattintsunk! A kiszámított terület pedig rögtön láthatóvá válik négyzetméterben kifejezve.


Négyzetméter számítás

Ezen az oldalon egy egyszerű négyzetméter számítás végezhető el, de a továbbiakban röviden bemutatjuk, hogy milyen hétköznapi esetekben merül fel a területszámítás.

Egy egyszerű lakásfelújítás során is sokszor kell területet meghatározni. Például:

  • a fürdőszoba alapterületét és oldalfalainak területét a szükséges csempemennyiséghez,
  • a szoba alapterületét a laminált padló lerakásához,
  • vagy akár a falfelületek lefestéséhez szükséges falfesték mennyiségét (literben).

Így könnyen megtudhatjuk, hogy hány doboz csempét, laminált padlót, hány tekercs alátétet vagy éppen hány vödör festéket kell vennünk.

De ennél sokkal bonyolultabb területek is felmerülhetnek a hétköznapok során. Gondoljunk csak a tetőfedés során használt tetőcserépre. Ennek a kiszámítása nem egy könnyű feladat, ha nem vagyunk tisztában a matematika szabályaival.

Négyzetméter számolás, területszámítás

A négyzetméter számítás két érték szorzata. Van egy szélességünk és egy hosszúságunk (de ezt nevezhetjük magasságnak vagy mélységnek is). Ennek a két számnak a szorzata lesz a négyzetméter, ami a terület mértékegysége.

A négyzetméter számításnál (mint minden más számításnál fontos), hogy a két érték azonos mértékegységben legyen megadva. A fenti kalkulátor négyzetmétert ad eredményül, ezért a saját méreteket is méterben kell megadnunk. Ha esetleg más mértékegységben lennének meg az adatok, a művelet előtt át kell váltani!

A számítás módja pedig pofonegyszerű: a két értéket egyszerűen össze kell szorozni egymással (ezt számolja ki a fenti négyzetméter kalkulátor). Így kapjuk meg gyorsan, hogy az adott felület vagy terület hány négyzetméter. Ezért nevezzük a módszert másképp területszámításnak.

A gyakorlatban mérjük le a kívánt felület két oldalát: szélességét és hosszúságát, majd jegyezzük fel. A mérést érdemes pontosan végezni, szorosan a fal mellett, hogy pontos értékeket kapjunk végeredményül.

Figyeljünk arra, hogy a mért adatok azonos mértékegységben legyenek! A mérőszalagok miatt érdemes centiméterben számolni, majd pontosan átváltani méterre. 100 centiméter egyenlő 1 méterrel.

Végezetül a két értéket összeszorozzuk egymással, majd megkapjuk a négyzetmétert : (hosszúság * hosszúság = terület).

Négyzetméter számítás példa

Most egy példán keresztül nézzük meg, hogy ez hogyan alkalmazható a gyakorlatban. Tételezzük fel, hogy a hálószobánkat szeretnénk leburkolni laminált padlóval.

A hálószoba méretei a következők:

  • Szélesség: 298 cm
  • Hosszúság: 418 cm
Négyzetméter számítása
Ha a laminált padlót eltolásban rakjuk, hulladék is keletkezik.

A szükséges laminált padló csomagszámát a következőképp adjuk meg:

  1. Váltsuk át a centimétereket méterbe: (298 cm=2,98 m) (420 cm = 4,2 m)
  2. A szélességet és a hosszúságot szorozzuk össze 2,98 * 4,2 = 12,516

Tehát ehhez a szobához kerekítve 13 négyzetméter laminált padlóra lesz szükségünk a hulladékok nélkül, hogy a teljes szobát lefedjük. Fontos, hogy a laminált padlót csomagokban árulják, így minden csomagon ellenőrizzük, hogy ez hány szál parkettát és hány négyzetmétert jelent.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy bizonyos munkafázisoknál a területet többször is értelmezhetjük. Például falfestéskor vagy gipszkarton festésekor általában 2-3 rétegben kell átkenni a falat ahhoz, hogy tökéletesen fedjen. Ilyenkor a fal területét 2-vel vagy 3-al meg kell szoroznunk.

Négyzetméter számolás
A fal területére legalább dupla mennyiséget számoljunk.

Tapasztalataink alapján azonban az anyagvásárlás során érdemes ráhagyással számolni, hiszen előfordul, hogy a laminált padlót rosszul vágjuk le, hogy a csempét eltörjük vagy a fal több festéket szív be, mint terveztük. 10%-ot nyugodtan rászámolhatunk a végeredményre.

A weboldal sütiket gyűjt. Miért?