Csillár bekötése

A csillár bekötése megfelelő szakértelemmel egy egyszerű és gyors rutinfeladat. A balesetek elkerülésének érdekében mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, ha cserélnénk csillárunkat.

Egy jól megválasztott csillár a nappali éke lesz, ami tökéletes kiegészítője az otthonnak. A szerelési folyamat egy szakember számára egyáltalán nem bonyolult, és a szükséges eszközökkel a magasság sem jelent gondot.

A csillár bekötése során kiemelten fontos betartani a gyártói utasításokat és a szakmai biztonsági előírásokat, hogy mindennemű sérülést (balesetet, áramütést, stb.) elkerüljük.

Csillár bekötés lépései

Mikor egy régi, már idejét múlt csillárt egy új, modern csillárra cserélünk, fontos, hogy kéznél legyenek a szükséges szerszámaink.

A munkafolyamat legelső és legfontosabb lépése a vezeték áramtalanítása a biztosíték kikapcsolásával! Ha nem tudjuk biztosra melyik biztosíték tartozik az adott csillárhoz, érdemes a teljes főkapcsolót lekapcsolni. Ha ez megtörtént, mindenképp ellenőrizni szükséges, hogy a vezetékek valóban feszültségmentesek-e.

Ezt követően kezdődhet el a régi csillár leszerelése, amihez minden esetben szigetelt csavarhúzót / fogót és egyéb szerszámokat használunk.

Ha használható a korábbi csillárkampó, akkor nincs szükségünk új lyuk fúrására. Értelemszerűen amennyiben nem (például áthelyezésre kerül a csillár festés után), akkor új lyukat kell fúrnunk, hogy rá tudjuk akasztani a csillárt.

Beton födémbe a lyukfúrás ütvefúróval történik, míg fa födémbe csak egyszerűen becsavarjuk a kampót. Gipszkartonhoz speciális, úgynevezett szárnyas csillárkampót használunk.

Miután meggyőződtünk arról, hogy a kampó biztonságos, felakasztjuk a csillárt.

Csillár felszerelése

Miután biztonságosan felakasztottuk az új csillárt a kampóra, bekötjük a hálózatba. Az új csillárnak megfelelően választhatunk csillárkapcsolót (azaz nem világít egyszerre az összes égője) vagy normál kapcsolót. Utóbbi esetben értelemszerűen az összes égője vagy izzója egyidőben ég.

Fontos, hogy ha szeretnénk külön kapcsolni az égőket, akkor a villanyszereléshez használt vezetékeket is így kell megtervezni.

Gyakran előfordul, hogy a csillárnak túl hosszú a zsinórja. Ebben az esetben ebből szakszerűen vágni kell, ha nem megoldható a hosszú vezeték elrejtése a takaróba. Ez a rész precizitást és speciális szerszámokat igényel, ezért nem érdemes barkácsolással próbálkozni.

A vezetékek összekötése általában csokival (sorkapocs) vagy wagoval történik, ahogyan a szakzsargon hívja ezeket az eszközöket. Mikor sikeresen bekötöttük a vezetékeket, becsavarjuk az izziókat, visszakapcsoljuk az áramot és ellenőrizzük, hogy a csillár valóban megfelelően működik-e.

Fontos, hogy sok csillár gyárilag nem tartalmaz a csomagban izzót, ezeket külön kell megvásárolnunk. Erről mindenképp érdeklődjünk az áruháznál vagy a gyártónál.

Ha a csillár tökéletesen világít, felhúzzuk a vezeték takarót és rögzítjük.

A szakszerű felszerelést követően az új csillár minden bizonnyal világítani fog! Még ha egyszerűnek is tűnik egy csillár bekötése, nem ajánljuk, hogy szaktudás nélkül belevágjunk. A csillár bekötését bízzuk szakképzett villanyszerelőre!